14 September 2012

OohLibrary~

 Library Defination (in general)

- A library is a collection of sources, resources, and services, and the structure in which it is housed; it is organized for use and maintained by a public body, an institution, or a private individual. In the more traditional sense, a library is a collection of books. It can mean the collection itself, the building or room that houses such a collection, or both.



 For me,

~library is "organization within organization"
~very peace place, with a lot of information n knowledge:)

pendek kata, library mmg tempat yg unik n best!!!!! huhuuuu

 

Library of Congress

Did you know????

-The Library of Congress receives 1,500 newspapers daily.???
OMG!!!!!
sy nak baca 1 papers sehari pun liat...ngeh3

Iyaaaaaaaahhh,, nilah rupa dalaman "Library of Congress"


The Mission of the Library of Congress

The Library's mission is to support the Congress in fulfilling its constitutional duties and to further the progress of knowledge and creativity for the benefit of the American people.
Tp skarang,, bukan "American people" pun dpt sama benefit from library of congress ni...
kan smua information hanya di hujung jari skank ni...:)




Librarian

JUm kte berkenalan ngan "Librarian" dan kerja diorang :p
 
first thing first,librarian ni perlu menguasai 3 bidang utk mmenuhi kehendak user...
pertama, dia kne lah jadik user services, dimana dia perlu "memprovidekan" perkhidmatan kpd user...muka kne slalu manis okeyh...xbley masham2...nnti takottt plak orang nk dtg tanya information or nak pinjam buku.terutamanya klau kne stay kat konter pinjaman 2...huhu


 
keduanya, dia kne lah tererr pasal administrative services...camne 2?? kena tulis2 surat ke hapa?? ehh dak lah,, administrative services ni mcm "selected" buku2 or materials yg kte nak bawak ke dalam library kte...kalau library tu as a academic library, perlu lah banyak buku2 pasal subjek yang di ajar kat skolah or institusi 2...kalau spesial library plak(macam library2 kementerian), perlu lah byk buku2 law...education..kenegaraan...majalah kekeluargaan..yea lah, kte kan provide information n knowledge kat warga dewasa yang dah bekerjaya..bla bla bla..:p
pepagi kne kemas shelf...huihhhh,,

buku mana nak pilih utk letak ats shelf ni??? hurmmmmm


Librarian jgk perlu manage library biar semua aktiviti kat stu smooth n steady jea..pastu kne sentiasa update deco kat library...nilah yang d namakan "library planning"


 
Main areas yang seterusnya adalah..technical services,,
haaaahahh!! yang ni susah kit..iaitu "cataloguing" @ pengkatalogan...
apa ni?? apa ni?? katalog avon kea..Leno keaa taw lah jgk!!! hahha... meh nak habaQ keyh...
hmmm.. pengkatalogan adalah proses nak letak "call number" kat buku2 di library...ia bagi memenuhi susunan and kepantasan kte nak locate,, nak carik buku tu..
yealah kan,, buku byk.. time kte nak buku pasal law,, xkan satu library dgn 10 ribu buah buku 2 kte nak terjah..so,, nilah keperluan nape kte bagi num phopne (call number) kat buku2 tu...senang kit nak miz call diorang!! ahaa:)

~power kacamata kene tggi okehh:p
 
nak buat cataloguing ni "agak susah" la jgk...kne ada ilmu "tok batin" yg tinggi n a lot of practice..baru lah cekap..:)
klau x,, leh juling bijik mata..hohoo
Nak buat call number, kne ada tools n method..sgt susah okeh :p

 sekian dulu utk sesi "berkenalan" kte hari ni...:p
~Love ur Library okeyy~

No comments: