4 May 2017

Sudah Bulan May Okayyyy =)



Assalamualaikum...




Tak lupa lah. Sumpah, memang tak lupa =)
2015 kita buat jugak satu entry “tangkap muat” tahun 2016 sibuk tu lain macam..sampai nk spend time 30min untuk menulis pun takde....xde masa lapang, xde ruang..wawawawawaaaaaaa. so?? Tiada penulisan on 2016. Tetiba dah tahun 2017. haha..okay tak lawak pun, tapi takut..sbb masa

Tapi nak Tanya ni..ada kea yang rindu kita? Hiks :p

Okay lah, nak citer sikit. Bulan puasa tahun lepas kita berkampung kat ospital, raya pun totally takde keceriaan..sehari sebelum raya baru encik suami boleh keluar wad..sobs. malam raya baru kita keluar p beli baju raya..baju pakai rembat je, sebab dibenarkan memilih dlm ms 10minit je. Tak mau driver tunggu lelama dlm keta. huhu

Sepanjang bulan puasa tahun lepas tu kne puasa..sahur..traweh..smua kat ospital.
okay lah malas dah citer..apapun, smua dugaan tu dapat dilalui dgn tenang,,sabar,,dan tabah!!!  Alhamdulillah.. doakan sy terus aktif menulis =)



7 February 2015

Tahun 2014 yang di Tinggalkan Sepi



Huih...daripada minyak naik, sampai la minyak dah turun..masih tak ber update ini blog ya..kaku je entry tu berkurun. tuan dia ada lagi ke takde ni?
~ok, ni mesti kata2 para silent reader blog ni kan? Mengomel dlm hati..hehe
Len kali kalau rinduee bagitahuu..habaqq...(tetiba). Kalau tak rindue pun takpa. sobss

Ada la adaaa..kita ada, dan kita sihat. Cuma kesempatan yg takde utk update. Nak update kena menulis kan? Nak menulis kena rileks dan tenang kan?kalau gopoh gapah sambil duk masak..sambil duk sidai baju kat ampaian..mmg xkan jadikk bakk hang :p

I’m try so hard utk spend masa jugak at least... di ulangi..at least seminggu skali...tapi tak boleh!! Okeylah..sebulan skali??? Punnn tak boleh!!!! Hahaha
Okey..ceritera dia memang tak boleh. Loser betol kan. Macam mana lah zaman skolah dl boleh ja tulis dalam buku hobi saya mengumpul setem...lani nak tgk buku setem pun tak sempat lorhhh :p
Baru ja nak tulis tajuk...sayup2 kedengaran:
~ yang..abang rasa nak makan nasi goreng la..buat sat yang.
HOkeyyyy...
~yang, dahaga ni. Buat milo ais yang...
Hokeyyyyy..
~yang..mai tengok abang duk mandikan kucing ni, dia cakar abg yang...
Hokeyyyyyy
~Ayang borink la duk rumah, jum pegi jenjalan round island yang..
Hokeyyyyyyyyy...(terpaksa ikut kang majuk plak org tua tu.walaupun dah borink tahap tenuk dah tgk pulau ni)

So time bila nya nak update blog? Lagi plak skarang ni weekend jadual pax dengan meniaga dan hadiri kuliah agama. Sat kuliah di penang, sat kuliah di kedah. Penang – Kedah dah macam sebelah menyebelah je. Travel je kje..so no wonder lah tulang belakang semua dah sakit2.. Takpa, kita berpenat jelah kat dunia ni, Akhirat kita berehat okey (T_T)

Dulu masa balik Umrah, punyalah berkobar-kobar nak share story kat sana..nak bg tips2 berguna utk para jemaah dr Malaysia yg baru nak pi..seriusly,, memang berkobar-kobar. Draft dalam kepala mmg duk ada dah..tapi nak realisasikan di blog je sukar..last2 idea tu luput di tiup angin..sedih btol la,, so LOSER


RINDUEEEE


Hujung tahun lepas, my husband dan aku buat misi bantuan mangsa banjir di kuala krai..teringin nak kongsi semua moment tu, idea dan gambar banyak, tapi tulah..rasa tak sampai hati plak nak share. Ntah lah,, terlalu sedih..sampai lani duk terbayang lagi kesusahan mereka. Kalau ramai yg duk kutuk kata mereka rude lah..tak tau bersyukur lah..marah-marah sukarelawan yg pi tengok lah..okey kat sini saya nak back up sikit ya. Boleh tak kita tafsirkan mangsa yang berada dalam keadaan daif tu adalah kita??? Di mana situasi nya:

  1. -          diorg memang berasal dari org susah yg btol2 susah..
  2. -          diorang dari level education yg rendah.
  3. -          diorang dah jadi sehelai sepinggang sebab rumah dan harta benda hanyut
  4. -          diorang harapkan bantuan cepat, tapi bantuan smpai lambat sgt3
  5. -          diorang dalam keadaan trauma..sedih dan kecewa
  6. -          diorang tak tau nak sandarkan kepala kat bahu sapa saat semua ni berlaku sekelip mata ja
  7. -          diorang sangat tertekan sebab RUMAH diorang dah musnah..hilang..lenyap..rumah tu kan keperluan asas, buntu tau kalau benda asas takde. Tu belum bcakap pasal air..letrik semua tu. 



Daripada situasi diatas tu, kita pejam mata sat dan bayangkan benda tu berlaku kat kita.. ermmm..boleh lagi ke kita nak ceria..nak huhaa huhaa bila orang datang tengok tapak rumah atau sisa2 kayu, dan tangga yg tinggal??..lagi2 kalau org mai tengok ja takde tolong pape..boleh ke kita buat muka cool..muka ceria..muka happy..?? mungkin ada yang boleh, tapi KURANG. Yang boleh buat akhlak terpuji tu adalah orang2 yang mempunyai tahap keredhaan yg tinggi..sgt solute pakcik makcik yg boleh tenang ja dengan musibah ni. Diorang sgt kuat dan tabah. Kerohanian diorng kental..takde cacat cela. Tujelah yg aku boleh kata. (sambil kesat air mata) 


Okeylah, nak buat announcement boleh??
~pada sapa-sapa yang berada area sungai petani atau penang marilah lawat kedai kita niii. Kat Taman Ria Indah, Sungai Petani kedah. atau di Taman Pekaka sungai Dua, Penang. Nak membeli boleh..nak jadi agent droopship pun bolehhhhh.. tahun 2015 ni ekonomi bahaya sikit..GST dah nak mai..mesti gaji tak cukup, so harusss cari jalan lain untuk maju dan Berjaya. Any info, email sini ya. Nnti kita bg alamat kedai atau number wassup :)
Email: wnwa3003@gmail.com

2 October 2014

~Kekecewaan yg tak berkesudahan~

Kecoh!!! Isu Minyak NAIK..
semalam, dgn rasminya minyak naik lagi RM0.20, tapi masih ada rakyat yg tak terasa risiko segaung onak duri di hadapan liku perjalanan nanti...

Jahat ke rakyat klau mereka bising? salah ke kalau mereka menentang kezaliman? 
Kita bising minyak naik bukan kerana kita benci Kerajaan Malaysia. Kita bising minyak naik bukan kerana kita tak mampu bayar. Tapi.. Kita bising sebab janji tak serupa bikin. Kita bising sebab kesiankan rakyat marhaen. 

Memang kita berduit. Memang kita berharta. Namun, jauh di pelusuk sana, ada yang menghitung syiling. Ada yang bekerja teruk terkontang kanting. Mereka tak ada slip gaji. Jauh sekali socso mahupun kwsp. Kerjanya keluar pagi balik dinihari. Dan kalian pula berbicara indah persis pujangga metropolis~" Hanya 20 sen? Itu pun nak bising? Kerja lah lebih kuat lagi? Beribadatlah lebih lagi? Untuk dimurahkan rezeki???"

Ya.. Sembang kalian sembang mereka yang berharta. Sembang kalian sembang orang yang penuh wibawa. Sedangkan ada mereka yang facebook pun tiada. Motor buruk hanya tunggu masa. Kerja lebih kuat dari si Sarjana Muda. Kerja lebih ikhlas dari si PHD mahupun Master. Hanya untuk mulut mereka sekeluarga. Ya.. Mereka tak berharta. Salah mereka kerana tidak berusaha di zaman muda. Tapi adakah kita yang berilmu ni hanya untuk menjadi penindas mereka? Kalau itu sistem kehidupan, aku rela jadi bodoh dari kalian. Kerana aku taknak hilang perikemanusiaan!!!

kepada si Zalim..di Dunia mungkin terlepas,, berseronoklah. tapi di Masyar tidak!!! 


10 July 2014

Moga Allah jaga...sebab Allah sayang..


Hujan yg turun..bagaikan mutiara..
Berkilau bersinar bekerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
dan bayu berpuput lembutttt~
ceceee..bujet suara mcm sudirman sgt..

Sejak puasa ni kan memang selalu sangat lah hujan,
Kalau tak hujan pon, mesti macam mendung-mendung.
Matahari main chak-chak je...
tapi ble hujan petang dlm pukul 7 camtu,
Tengok air hujan pun boleh terbayang air tebu. Terus tutup tingkap rapat-rapat. taknak tengok hujan. "Ciss saiko punya hujan!", berkata hati kecilku.
Memang sedaplah puasa cuaca camni. Sejuk.

Tapi..macamana umat islam palestin di GAZA? (T_T)
hujan sebenarnya turun bersama rahmat dan malaikat-malaikat Allah.
jadi, ambillah kesempatan waktu mendoakan umat islam yg semakin di tindas.

ثِنْتَانِ مَا تُرَدَّانِ الدُّعَاءُ عِنْدَ النِّدَاءِوَ تَحْتَ المَطَرِ
“antara doa yang tidak akan ditolak: doa ketika azan dan
doa ketika ketika turunnya hujan.”
(HR. Al Hakim dan Al Baihaqi. Syaikh Al Albani)


Di bulan mulia ini saya ingin mengajak rakan-rakan menghulurkan sumbangan kepada saudara-saudara kita yg berjihad dan masih bertahan di bumi Gaza. Tidak kira sumbangan sebanyak RM100, RM50, RM10, RM5 atau RM1. Mohon kita bantu apa yang mampu.

Tabung Ki
lat Aman Palestin Bhd. RM 5 juta sasaran. Tujuan utama membeli barangan keperluan perubatan.

Bank Islam:12029010047880

Maybank:562263010787

Bank Muamalat:12070005133717

RHB Islamic Bank:21245760004907

Bank Rakyat:22-080-619592-2

Tabung Wanita & Kanak-Kanak Palestin | Bank Islam:1202-9010-0598-95

Bank CIMB:8600460353


SELAMAT BERAMAL SAYANG-SAYANG.. :)

 

1 July 2014

Ramadhan 2014

*Kumengharap..kan Ramadhan, kali ini penuh makna...
agar dapat ku tempuhi..dengan sempurnaaaa.....*

Alhamdulillah...Syukur sgt3 dapat jumpa 1st ramadhan..hopefully usia d panjangkan utk menikmati hingga genap sebulan Ramadhan...

syahdu sgt, 1st Ramadhan redup!!!! redup dan mendung sepanjang hari!! sebab sebelum ni dah msuk 2 bulan penang kemarau...niat hati nak tanam sayur depan rumah pun terbantut dek kerana hujan tak turun
(boleh ja tanam, ni kes malas nak siram??) booooo....:p

TQ Allah..dengan kesempatan ini..
hey kengkawan,, jum kita bermaafan..berkasih sayang..dan mensyukuri nikmat Ramadhan ni... (^_*)

Selamat Menyambut Bulan yg Mulia...dan Selamat Beramal ya.. :)





21 June 2014

9 Random Facts About Me



Soalan: Why 9 je? Kenapa bukan 10?? 
Jawapan: Aku kan suka nombor2 ganjil..(padahal mmg dah xde point) haha.

Okeyh..setelah berfikir 3hari 2malam tanpa henti, i managed to list down 9 random facts about myself...benda ni aku release after married..sblm married aku lain..sedangkan pantai boleh berubah,,ewahh,


1.     Suka menyakat suami, membuat onar..dan mcm2 lagi lah bad attitude yg boleh membuatkan darah naik smpai ke ubun2....Setiap hari ada saja “sakatan” yg aku akan create utk membuat my asben marah.. eeewwww jahattt kan

2.     Inherit a bad driving habit from my asben. Well, nak kasi tau sikit..suami aku adalah Syed Schumacher.. tu yang  bawak kereta macam ribut. Memang jaguh jalanan lah.huhuuuu...tp kalau syed Schumacher  ni kne p outstation, pandai plak dia tinggalkan pesanan utk aku, agar tidak membawa kereta cilok sana sini..dan bwk la kereta dgn berhemah..so, aku akan bwk kereta dgn sgt berhemah bila my asben outstation sahaja...ehhhh?? (T_T)

3.     Aku boleh bawak moto, tapi aku tak pandai nak start moto..maksudnya? okey camni, aku boleh meluncur laju ngan moto, klau ada org tolong startkan moto tu utk aku..dan aku bwk cam keta jgk lah, secara merbahaya. Disebabkan aku bersifat macam “mak lampir” dan aku xde lessen moto..this is the reason why my asben tak kasi aku sentuh motor dia.. =P

4.     A bad-tempered person. Sometimes. Jangan kau dekat masa aku tengah mengamok, nahas weiii. Nasib baik aku ada suami yang sangat penyabar dan tenang orangnya...dan dia jugak sgt gagah!!! aku pukul camne pun dia tak rasa pape..uwaaaaaa grrrrrr

5.     I always set a goal/target in my life. Contohnya, by 23 years old, i’m must have a degree.. by 24year old i must have a job.. by 26 or 27years old, i must have a husband..ehh?? hehe. Okey sambung, by 30 years old, i must have a business.. As long as I'm sure that i'm still in an alignment of my desired future, then I manage to stand firm! And i'm grateful to have such a supportive husband & family. Luv u olss.

6.     Love cat, but allergic to “T*H*” dia..u know “shitt” ohh noo!!! Aku pelik sgt, aku suka kucing..sukaaaa sgt...pernah skali ada doctor bg aku “kucing angkat” satu keluarga kucing dia bg, ada mak kucing..dan anak2 nya 3 ekor..aku boleh main2 ngan diorg..belai bulu diorang..bg makan..dan bla bla bla...tapi,, bila dia ukk ukk..aku lari..lari sejauh-jauhnya..dan,,mangsa utk settle kan T*H* diorg tu adalah?? Hmmm...my asben (T_T)sobsob.

7.     Hate sour food and drinks. Aku tak suka benda2 masam and masin. Yang ni aku and asben memang sepakat..klau order lauk campur, jarang la kami adds on dgn tomyam..klau ada pun pnah skali,sbb time tu xtau nak makan apa..Waiter tu plak bgth kat restorant tu menu special diorg tomyam, so aku pun dgn tabah order la..jenuh nak perabih..dan malam tu blh tgk asben aku mkn sikit je nasik (T_T)

8.     Fevret colours? Dulu aku Pernah suka warna coklat and hijau. Suka tahap gaban. Tapi bila dah dewasa ni, dah takde spesifik fevret kaler. Hentam sajalah wane pape pun...Tapi yang pasti, sejak azali sampai hari ni, aku nyampah dengan kaler PINK...tolong la,,aku tak sukaa pink..tolonggggg

9.     Coffee lover.Sehari tak pekena kopi memang hidup tak tentu arah. Mai secawan..ehe,
Kalau pergi rumah mak angkat aku pun..kopi o pekat la yg aku akan terkam dulu..maksu(panggilan utk mak angkat) pun macam tau-tau ja aku pergi rumah dia utk minum kopi(uhh,,maluuuu)