24 September 2012

Pusat Konservasi Penyu


Assalamualaikum...

untuk pengetahuan semua, Jabatan Perikanan Negeri Pulau Pinang telah merintis langkah konservasi penyu semenjak tahun 1990... Spesis utama penyu yg direkod mendarat ialah penyu Agar (Chelona mydas) dan penyu Lipas (Lepidochelys olivacea).
Jgn ingat terengganu je tempat penyu mendarat..kat penang pun hadooo.hehe. Cuma, terengganu ada penyu belimbing yg besau.. :)
Jum kita p tengok tempat baby penyu tu... (^_*)


Subhanallah :)

Tiga kawasan pantai utama yang menjadi tempat penyu landing telah diurus dan dipulihara supaya terus kekal menjadi habitat semulajadi yang sesuai untuk penyu mendarat dan bertelur. Tiga pantai yg jd “pot” pevret penyu tu adalah Pantai Kerachut ,Pantai Teluk Kampi dan Pantai Teluk Ketapang Kecil yang terletak didalam kawasan Taman Negara Pulau Pinang.

imej penyibuk :p

bergambar atas jeti... sonok!!!


~penyu ini la yg sambut kedatangan kami...certeka, penyu btol @ tipu ni?? :p
 kawasan pantai lain seperti di Tanjung Bungah, Batu Feringghi dan Teluk Kumbar juga dipantau kerana kawasan ini juga direkodkan sebagai tempat pendaratan penyu Lipas.

baby penyu yg baru menetas... sgt cumel!!!!!
baby penyu yg hayatnya tak panjang, akan di awet dan display dlm frame kaca..
ermmm...for ur information, Pusat Konservasi Penyu dibangunkan di Pantai Kerachut bagi melaksanakan program pengurusan dan konservasi meliputi program penghayatan dan pendidikan penyu, program penyelidikan dan pemantauan, program penetasan, program R&D dan sebagainya.

Ni gambar takde kaitan dengan penyu... iaitu Tulang ikan dolpin yg di awet :)


~Bubbye~

 


14 September 2012

OohLibrary~

 Library Defination (in general)

- A library is a collection of sources, resources, and services, and the structure in which it is housed; it is organized for use and maintained by a public body, an institution, or a private individual. In the more traditional sense, a library is a collection of books. It can mean the collection itself, the building or room that houses such a collection, or both.



 For me,

~library is "organization within organization"
~very peace place, with a lot of information n knowledge:)

pendek kata, library mmg tempat yg unik n best!!!!! huhuuuu

 

Library of Congress

Did you know????

-The Library of Congress receives 1,500 newspapers daily.???
OMG!!!!!
sy nak baca 1 papers sehari pun liat...ngeh3

Iyaaaaaaaahhh,, nilah rupa dalaman "Library of Congress"


The Mission of the Library of Congress

The Library's mission is to support the Congress in fulfilling its constitutional duties and to further the progress of knowledge and creativity for the benefit of the American people.
Tp skarang,, bukan "American people" pun dpt sama benefit from library of congress ni...
kan smua information hanya di hujung jari skank ni...:)




Librarian

JUm kte berkenalan ngan "Librarian" dan kerja diorang :p
 
first thing first,librarian ni perlu menguasai 3 bidang utk mmenuhi kehendak user...
pertama, dia kne lah jadik user services, dimana dia perlu "memprovidekan" perkhidmatan kpd user...muka kne slalu manis okeyh...xbley masham2...nnti takottt plak orang nk dtg tanya information or nak pinjam buku.terutamanya klau kne stay kat konter pinjaman 2...huhu


 
keduanya, dia kne lah tererr pasal administrative services...camne 2?? kena tulis2 surat ke hapa?? ehh dak lah,, administrative services ni mcm "selected" buku2 or materials yg kte nak bawak ke dalam library kte...kalau library tu as a academic library, perlu lah banyak buku2 pasal subjek yang di ajar kat skolah or institusi 2...kalau spesial library plak(macam library2 kementerian), perlu lah byk buku2 law...education..kenegaraan...majalah kekeluargaan..yea lah, kte kan provide information n knowledge kat warga dewasa yang dah bekerjaya..bla bla bla..:p
pepagi kne kemas shelf...huihhhh,,

buku mana nak pilih utk letak ats shelf ni??? hurmmmmm


Librarian jgk perlu manage library biar semua aktiviti kat stu smooth n steady jea..pastu kne sentiasa update deco kat library...nilah yang d namakan "library planning"


 
Main areas yang seterusnya adalah..technical services,,
haaaahahh!! yang ni susah kit..iaitu "cataloguing" @ pengkatalogan...
apa ni?? apa ni?? katalog avon kea..Leno keaa taw lah jgk!!! hahha... meh nak habaQ keyh...
hmmm.. pengkatalogan adalah proses nak letak "call number" kat buku2 di library...ia bagi memenuhi susunan and kepantasan kte nak locate,, nak carik buku tu..
yealah kan,, buku byk.. time kte nak buku pasal law,, xkan satu library dgn 10 ribu buah buku 2 kte nak terjah..so,, nilah keperluan nape kte bagi num phopne (call number) kat buku2 tu...senang kit nak miz call diorang!! ahaa:)

~power kacamata kene tggi okehh:p
 
nak buat cataloguing ni "agak susah" la jgk...kne ada ilmu "tok batin" yg tinggi n a lot of practice..baru lah cekap..:)
klau x,, leh juling bijik mata..hohoo
Nak buat call number, kne ada tools n method..sgt susah okeh :p

 sekian dulu utk sesi "berkenalan" kte hari ni...:p
~Love ur Library okeyy~

12 September 2012

Fasa Baru yg Memenatkan~


Jarang sgt dah boleh update blog. Mcm mana nk update klau diri ini merasakan 24hours tak lg cukup...zaman berfoya-foya dan rileks sudah berlalu :(
setting hidup dah lari. Kehidupan mcm sgt huru-hara. Tido dah tak cukup dan tak lebih dari 7jam dah...wuwuwuuuu :(

ya, SIBUK. Tp sempat berpesan pd diri....wlaupun sesibuk mana dgn urusan duniawi...tp sgala urusan akhirat harus juga di tatang. (ayat terlebih sastera)

Jum tgk list sibuk:
  • sibuk keje
  • sibuk buat wedding preparations
  • sibuk kemas rumah
  • sibuk dgn oder dari customers (ini rezki. Alhamdulillah)
  • sibuk nak handle adik yg still di kolej
  • sibuk memcuba resipi2 baru...(azam thn baru 2012 yg sedaya upaya dilaksana) – janji ditepati :p

Kita harus tabah dan bersedia...cekal hadapi kemungkinan yg tibaaa...oooo...
ok. stop nyanyi. Sbb lupa lirik :p


* suka lahteww... :p

14 August 2012

~Salam LeBaran~ 1433 Hijrah

Sebenarnya hari ini mahu update benda lain....Tiba-tiba teringat, EH mana entry Hari Lebaran saya? Jadi kita kasi laluan kepada entry setahun sekali ni dulu HOOKEY.

Saya ucapkan Selamat Hari RAYA Kepada seluruh ahli keluarga saya, ahli keluarga kamu, ahli keluarga dia..dan seluruh ahli keluarga orang lain...serta, Mereka2 yg mengenali saya secara alam maya @ secara peribadi...:p
Salam Lebaran juga di tujukan kepada semua rakyat Malaysia yg beragama Islam + BERPUASA...Yang  Tak posa itu tak payah diucapkan Selamat Hari Raya. Tak payah. Boleh blah...haha

Entry ni sgt awal kan? masih ada lagi 4hari kita nak beraya...ermmm, takpelah...sy kena post awal2...baru bersemangat nak posa, sbb raya dah dekat... I LOVE u Ramadhan.. i loVe u So Much!!! :p

OK sudahlah. Tulis panjang-panjang bukan ada orang nak baca.  HAHAHA T_____T




Jangan salah faham... tu adalah tulisan tangan saya menggunakan mouse... bukan tulisan org OKU :p

Maaf Zahir Batin :)

11 August 2012

~Biskut Buah~

rasanya, nilah 1st time entry yg berbunyi unsur makanan..:p
bukankah "belajar memasak itu termasuk dlm list "Azam thn baru 2012" ??
TENGOK NI adakah azam thn baru tersebut baru nak di laksanakan? kantoiiii~ segala kemungkinan boleh berlaku~ (^_*)

ok, jgn bazirkan oksigen dimuka bumi ni...jum tgk kepakaran diri ini "membikin" biskut buah...
ramuan yg di perlukan adalah bahan2 asas saja...
~tepung gandum, gula, butter n bawking soda (serbuk penaik) serta sgala mcm buah2 kering yg lazat..berkhasiat dan bestt!!!


cara yg perlu dilaksanakan pun sgt lah senang...cuma campur semua bahan tu..pastu uli...
uli smpai lah jd mcm doh roti..tahu dah?penat mmg penat....tangan juga harus kuat dan kental untuk mendapat hasil yg baik...

after dats, jadikan tepung tu bulat @ himesfera pun takpe. lepas jadi bulat...
capai garfu dan "chop" kan sekuat hati atas doh yang dibuat bulat tu....(macam cincang bawang tu) bezanya, buat guna garfu bukan pisau :)

rupa paras selepas di chorp guna garfu

seterusnya, taburlah buah-buahan kering atas tu...sy guna buah kering seperti buah zaiton...kismis...badam...gajus dan cerry merah + hijau.
 
pastu acara membakar dan waiting mewaiting pun bermula...untuk mengelakkan kejemuan, boleh la pi tgk TV sementara tunggu proses pembakaran biskut tu...


~Tadaaaaaaaaa.....nilah hasilnya. lupa nk pesan, "bawking powder" jgn letak byk klau taknak tengok hasil biskut ni sebesar penumbuk giant...hihi

~ Lastly, boleh la sejukkan biskut tu dan susun secara berjemaah dalam bekas yg kedap udara... :)

Comelkan?? :p


~ silalah try buat.... dan berilah mak mertua anda rasa...
mesti anda akan menjadi Menantu Kesayangan!!!!  (^_^)

25 July 2012

Assalamualaikum.....

Ramadhan dah datang...ramadhan dah datang....ramadhan dah datang...(bunyi efek bergema :p)

syukur sgt. sempat lg merasai keindahan dan rahmat Ramadhan utk kali ni...hari ni, 5 Ramadhan ya adik-adik..puasa x?? sy puasa hokey...huhu

Bulan ni..bulan cinta...
~cinta Pencipta terhadap hambaNYA~
jom sama-sama kita hayati dan ambil peluang yg ada, untuk mendekatkan diri pada Pencipta yang agung...Allah SWT.

* Ehh,, apa yg hebatnya Ramadhan??
~ Lor..tak kan xth kot...kan byk tawaran hebat,,promosi terbaik dan harga runtuh yg sgttt murah/senang untuk kumpul pahala??
* hihi..ingatkan hujung thn je ada jualan runtoh!!! :p


so...tunggu apa lagi?? perbanyakkan lah zikir..doa...bersedekah...baca Quran bla bla bla bla...ya :)

Salam Ramadhan (^_^)

15 June 2012

perkhawinan..apa yang perlu anda ready?? (^_^)

Hyep!!!!!
hari tu sy pernah janji nak sembang sesuatu mengenai list yg perlu anda semua tau sblm melangkah ke gerbang perkhawinan kan?? yuhuuuuuuuuuuuu :p

dan hari ni..,, baru sy berkesempatan menunaikannya...sowie ek :)
list yg saya sediakan ni adalah utk memudahkan "adik, kakak, abang, pakcik, makcik...yg nak mendirikan rumah tangga, dgn perancangan yg teliti...ingat...,,nikah kawen bukan macam nk main masak2 tau...very de stress,, kalau tak atur dgn baik...ololo,,tau2 jea....
mcm sy dah kawen plak. :p

okeh, jum tgk checklist kat bawah ni...mungkin ia membantu kalian membuat persediaan secara berkala :)


Cheklist B4 wedding day:)

*12 Bulan Sebelum Majlis :-

- Tetapkan tarikh majlis (akad nikah, sanding, tandang)
- Tetapkan jumlah dulang hantaran
- Senaraikan barangan dulang hantaran
- Pastikan belanjawan dan budget majlis merangkumi semua hidden cost
- Buat senarai tetamu dan lengkapkan alamat mereka
- tentukan lokasi majlis
- tentukan waktu konsep dan tema majlis
- pilih pengapit dan tambahan lain jika perlu
- mencari busana nikah atau sanding ( idea dan rekaan)
- membeli sedikit demi sedikit barangan hantaran
- mengkaji pilihan photographer dan videographer
- memilih tema dan konsep bilik pengantin

*6 Bulan Sebelum Majlis :-

- Hadiri Kursus Pra Perkahwinan
- Memilih busana pengantin
- Memilih rekaan dan pakaian family
- Memilih butik pengantin
- Membeli cincin , gelang atau rantai, etc
- merancang acara tambahan seperti memotong kek, marhaban etc
- mengkaji pelbagai pilihan kad kahwin
- mengkaji cenderamata untuk para tetamu
- mengkaji tempat honeymoon bersama pasangan
- periksa kembali senarai tetamu dan tambahan lain
- menkaji homestay dan penginapan tambahan
- mengkaji semula barangan hantaran dan pengubahsuaian lain
- membeli barangan persiapan bilik pengantin

*4 Bulan Sebelum Majlis :-

- Menempah photographer dan videographer
- Menempah butik dan pelamin pilihan
- Sesi pertama fitting baju pengantin
- menempah dan mendekorasi cenderahati 
- memeriksa temujanji anda dengan pihak kadhi dan
sediakan semua dokuman yang diperlukan, hiv test
- listing senarai lagu mengikut kesesuian majlis dan tempah DJ
- menempah kompang, silat dan sebagainya jika perlu
- memastikan handbouquet yang sesuai
- membuat trial make up jika perlu
- tetapkan rekabentuk kad kahwin dan tempah
- mengumpul gambar- gambar pre-wedding dan menempah
dekorasi yang bersesuaian seperti canvas, etc
  • -merawat diri seperti menghadiri spa

*2 Bulan Sebelum Majlis :-

- Mula mengedar kad jemputan kepada tetamu
- mendekorasi bilik pengantin , rumah dan halaman
- menyiapkan dekorasi hantaran
- final call untuk barangan hantaran terutama batal air sembahyang
- memastikan cenderamata telah dibeli
- memastikan bunga pahar disiapkan
- pilih dan asingkan kasut, aksesori, pakaian dalam, etc diasingkan
- memastikan baju nikah dan sanding siap dan diambil
- senaraikan tugas dan mereka yang terlibat, sediakan rozek
- memastikan hal tambahan seperti candy buffet, cake station siap
- memilih 2-3 orang sedara untuk bahagian meja beradap
- memastikan saudara mara dari pihak laki dan perempuan

*1 Bulan Sebelum Majlis :-

- remind all the vendor samada kecil atau besar peranan mereka
- hiasan dan dekorasi bilik pengantin, rumah dan halaman 90% siap
- mengingatkan saudara mara terdekat tentang majlis
- memeriksa senarai tetamu agar tiada yang tertinggal
- berlatih mengenakan kasut kahwin dan etc yg difikirkan perlu
- memohon cuti kahwin sebelum dan selepas
- meminta izin jiran jike perlu menggunakan kawasan mereka
- mengunjungi spa dan membelai diri

*1 Minggu Sebelum Majlis :-

- menjaga amalan pemakanan, banyakkan makan buah, sayur
- memastikan persiapan majlis lengkap - bilik pengantin, ruang akad
nikah dan jamuan susulan.
- memastikan semua hantaran dikumpul di sudut khas kecuali
barangan berharga. elakkan letak merata-rata
- mengingatkan jurusolek dan vendor lain
- mengingatkan mereka yang terlibat dalam upacara akad nikah
seperti kadhi, saksi dan sebagainya
- mengulangi jemput kepada jiran - jiran terdekat

I Hari Sebelum Majlis :-

- Memastikan khemah, pelamin dan dekorasi siap dipasang
- banyakkan rehat dan tenangkan fikiran
- berdoa dan tidur awal




14 June 2012

KiTa dan kEhidupaN

Walau beribu kali kita MELANGKAH jauh daripada Allah....
Namun, Allah tetap DEKAT & tulus mencintai kita...Kerana Dia tahu...
Sejauh mana pun kita PERGI dariNya, Kita tetap akan kembali ke PANGKUANNYA...








pesanan khidmat masyarakat~ cik librarian :)

8 June 2012

aku dan kamu

“Kita kena ingat, cinta bukan pada ‘couple’. Cinta juga bukan pada ‘I love you’....


adik-adik...bercinta lah kerana Allah..yakinlah utk setiap yg berlaku... DiA mahukan kita pilih jalan terbaik.
yang pasti, dapatkan restu orang kedua orang tua...dan jgn berhenti untuk bertawakal kpd Allah, utk setiap pilihan yg kita buat...:)

Falsafah perkahwinan menurut Islam 

Di dalam al-Quran dijelaskan bahawa tujuan pernikahan adalah untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan, sebagaimana firman Allah yang bermaksud: 

"Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah itu bahawa Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup agar kamu mendapatkan ketenangan/kebahagiaan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan di antara kamu berdua mawaddah dan rahmah." (Surah al-Rum, ayat 21) 

Alam ini terasa indah kerana Allah menciptakannya berpasang-pasangan. Ada siang, ada pula malam. Ada tempat yang subur, ada pula yang tandus. Ada gunung-ganang yang tinggi tapi ada juga lembah dan lurah yang dalam. Ada lelaki dan ada pula perempuan....betul kan??  (^_^)



isk..apesal dua tiga menjak ni jiwa rasa lembut?? nak menerima kehadiran seseorang ke??
hati yg keras dah mula kecairan ek???
~malas jawab blh tak?? huhu

tunggulah entry lain...dimana saya akan share dgn anda semua....apa yg perlu anda hadapi, mental...fizikal..dan kewangan,, utk hadapi sesuatu yg dinamakan "pErkHawinaN"

jeng jeng jenggggg :)


Aku tidak berharap untuk menjadi orang yang terpenting dalam hidupmu..
kerana itu merupakan permintaan yang terlalu besar bagiku..
Aku hanya berharap suatu saat nanti jika kau melihatku..
Kau akan tersenyum dan berkata dlm hatimu .. 
"Dialah orang yang selalu menyayangiku.. " (^_^)

sekadar gambar hiasan :)

17 May 2012

~~~When you wake up in the morning, 
do not expect to live until evening~~~












(^____*)

10 May 2012

Jum Bersyukur !!!!

ermm...kelihatanya, sy semakin rajin mengupdate blog. setelah sekian lama menyepi dan melayan prasaan sensorang..ahaiiiii, xlah. sy cuma agak kebizian...klau lah diri ini ada "kind magic" rasa mcm nak tambah 24jam jadi 26jam sehari..ehhhh, 26jam jea?? tambah 2jam jea ek?? alang-alang blh tambah putaran masa....tambah la byk-byk.
jawapan naif~saya tak tamak okeh!!! dpt tambah 2jam pun dah rasa enough...more than enough. bersyukur sgt dah...tp semua ni mustahil la kan :)


cakap pasal bersyukur....
tahukah anda?? (chewah, mcm rancangan discovering plak). ok, serius.




Ujian syukur itu lebih hebat berbanding ujian sabar..kita mendapat nikmat yang Allah rezekikan pada kita..., kadang-kadang kita terlupa siapa kita..dan membuatkan kita ta'ajub dengan diri sendiri. 
Ya Allah..siapa kita dipandanganNya??


Saat saya merenung langit cerah..melihat kehidupan sekeliling masih berjalan seperti biasa..tersenyum sendirian, Allah itu memang BAIK...

dan ketika ini...
tanpa kita sedar...

✿~ ada jasad bernyawa DILAHIRKAN di dunia..
✿~ ada insan sama JATUH CINTA pandang pertama.
✿~ ada manusia sedang NYENYAK dibuai mimpi..(tido siang)
✿~ ada orang menerima PENDAPATAN lumayan hasil lelah meraka..
✿~ ada pasangan BERKAHWIN membina istana bahagia..
✿~ ada budak baru BELAJAR MEMBACA..
✿~ ada anak baru belajar MENYEBUT pertama kalinya..
✿~ ada yang MERENUNG JAUH ke angkasa merenung impian..
✿~ ada yang MENIKMATI hari terbaik hari ini..
bermakna..dan indah..

tapi ketika ini..
tanpa kita sedar...mungkin

✿~ ada yang DIKHABARKAN hidupnya hanya seminggu lagi..
✿~ ada yang MEMBUNUH dirinya sendiri..
✿~ ada yang MERAYU rezekinya di hujung jalan..
✿~ ada yang KEHILANGAN kesayangan mereka selamanya..
✿~ ada yang DIJATUHI HUKUMAN ke penjara seumur hidupnya..
✿~ ada yang BEKERJA 16 jam tanpa henti tiada habuannya..
pahit..dan perit..





saya disini??

saya disini bersyukur...kerana ada masa dan kesempatan menulis





p/s : Harusnya..aku BERSYUKUR, terima kasih Allah atas segala NIKMAT kurniaanMu ini..tidak mampu ku luahkan betapa aku bersyukur padaMu, segala puji hanya bagiMu..♥♥




16 April 2012

Kepada 'diA'....(^_^)


~Takpe awk, ABAIKAN saya sekarang, Allah sayang..Allah redha. 
Lepas ini dah HALAL kalau awak ABAIKAN saya, Allah MARAH.....
Letakkan ‘abai’ pada MASA yang sesuai..:)



JANGANLAH mencintai akan diri ini seandainya MENCINTAI Allah pun masih BELUM dirimu mampu...(。◕‿◕。)



..Aku BELUM tentu akan menikahi orang yang aku cintai tapi aku akan MENCINTAI orang yang aku NIKAHI..semoga diriku bakal menjadi PENYEJUK MATA kepada seorang LELAKI yang BAIK suatu ketika nanti..
insyaAllah..ღ¸.•´¯)♥

p/s : jodohku masih JAUH..andainya dirimu adalah jodohku yang tertulis di Luh Mahfuz, Allah pasti akan menanamkan rasa KASIH dalam hatiku juga hatimu. Itu JANJI Allah..~

gambar Hiasan aje...:p

13 March 2012

~Buatmu Teman~

I'm dedicate this post to “Nur Syafini Ahmad Kamil”


Salam....Finie,,
kad jemputan yg kamu antar dah berjaya aku terima. Saat itu, menitis jgk lah i mata aku. Apa tidaknya, sorang lagi teman aku dari 108B, bakal menamatkan zmn bujang.sobs3,,
Dan, salah lah tekaan kamu dan nisa yg telah bergurau 5thn yg lalu bahawa aku akan menjadi manusia terawal yg akan berkhawin...:(
~Sesungguhnya, kita tak mampu meramal masa depan kan....(T_T)

Finie,
Ingat tak waktu2 kita meniti kedewasaan d UiTM dulu? Masa 2 aku tak tau pun kita satu negeri...mujur lah ada mamarazi(nisa) yg pergi menjejaki kaum kerabat kita.hehe. Aku time 2 macam “homesick” lah....terperap d dorm bersama hset “chokia”ku. :p
masa 2 aku cuma ada nisa (maklumlah 1 skolah). Dan selepas kamu n nisa berkenalan, dia pun dgn riang ria nya dtg bagitahu aku yg dia dah ada geng cocopowerangers yg baru..wah!!!!
ketika 2 aku igt lagi, aku d level 3 dan kamu n nisa dapat asrama d tingkat 4.-berjiran wooo :)

wajah UiTM yang dirindui...:)

Finie...
Ingat kah dikau ketika kita d gigit tebuan secara berjemaah? Ehhh lupa plak, aku-nisa-bed jea yg kena kan? Kamu plak selamat dgn jayanya. Tp yg plg teruk aku lah. Sbb kena kat bibir....maka, 18jam aku jadi ning baizuka.... Nisa best la sbb kne kat kaki. Bed kat bahu,, n kamu tak kena langsung...uhhh,,,,,
masa 2 semua jenis petua korang bagi kat aku. Macam2 benda aku sapu. Yealah, kan kea malu if masuk dewan esk semua org tgk? Tobat klau x ilang bengkak 2 aku tak mau join minggu suai kenal tu...(T_T)
kesimpulannya, jgn berteduh d bawah pokok tanjung yg rendang okeh (^_^)


selepas tidak lagi menjadi penghuni asrama, kita pun melangkah lebih jauh.(jauh sikit dari kampus je. Still dk malaysia.ehe,)
dan.....time 2 lah kita sama2 blajar hidup berdikari. Angka keramat yg x kan aku lupa adalah 108B..
di situlah kita menjadi sebuah keluarga yg berlainan mak ayah..,,tp matlamat kita sama...nak habiskan jgk degree yg time 2 kita anggap tak tau leh habiskan ke tak. (masa 2 semua benda rasa susah jea kan)
beza kita yg ketara adalah,
aku tak pandai...kamu plak, pandai sgt (^_^)

Finie, thanks a lot sbb bagi support utk aku jadi berani. Berani apa??
alaaa...kan ke kamu yg menemani diriku yg konon2 nya segan nk bergambar ngan “pakcik bus fevret” ???haha
time 2 kita kne pegi buat lawatan ke UiTM Shah Alam, ada dua ke 3 buah bus yg disediakan. Dan kita ada pakcik bus fevret masing2...:p
orang lain sibuk duk ambik gambar dgn lecturer kot,, kita ambek gmbr ngan pakcik bus..bed lagi klakar, dia terkinja2 nak ambik gambar dgn pak guard dkat Open Univ..haha
~kita ni remaja yg luar biasa...bukan tahap artis. Sebab kalau nampak artis, xnak plak ambik gambar. Kecuali bergambar dgn Anuar Zain dkat de curve..ehh, aku jadik tukang ambik jea la :)

FiNie...
aku jadi sdeh kalau igt blk kenangan2 kita dulu...”kepelbagaian” tu ada..dan ia jadi manis sgt bila diamati balik. kan3??

Masih ingat tak saat2 kita and de gang jadik 1 group utk asigment ISD?? ntah macam mana kita sepakat nk p buat kat NAZA Gurun. Aku dah tak ingat nama2 pegawai yg incharge kita. Tp muka2 diorang aku still ingt...memang best,, tp time nak present kat tempat diorg tu....ketaq jgk la kepala lutut aku. Dan automatik kepala lutut jadi longgar bila diorg tegur pasal background slide!!!! buat kat NAZA, tp aku p letak secebis gambar “Gen two” haha...
nisa klaka sebab dia tak nak present. Nak jadik tukang “tekan slide” jea..hihi.
Kalau aku igt detik2 tu kan, mmg rasa nak gelak guling2..so funny.
Tp time semua kejadian 2 berlaku, kita dup dap dup dap....kalau nk tergelak pun, gelak dalam hati jea..:p
dan alhamdulillah...semuanya selesai di dewan Laguna Merbok.kalau bleh flash back balik time kita present 2 tentu klaka kan. Ngeh3

Nisa, Aini, Masni, Linda,Fini~kenangan di NAZA Gurun



Finie,
aku masih ingat lagi time 30Mac,,yup. Malam 30mac.
Uit,, jangan wat tak ingat plak.hehe
ketika diri ini tekun membuat asgment yg bertimbun..bertemankan laptop dan earfone,,tiba-tiba
+
+
+
+
+
+
+

pufffff.....
seguni gandum menerjah ke kepala ku...lepas tu,, lagi scary bila kejadiaan tu d sambut oleh hilaian 3 makhluk halus!!! huwaaa...
aku tau sangat dah sapa 3 makhluk tu.
Fini-masni-nisa.

Owhh...sadis btol bila sambutan bufday ku d hujani dgn hujan salji(gandum)habis skali dgn laptop aku korang p renjis...sobs,,
by de way, TQ 4 little cake 2...nampak mcm cake “Koop” jea...haha

haaa... mlm tu aku dpt line free...maka korang tentu jeles...(7hari 7mlm tuh)...:p

disebabkan time tu aku sorang, kne lawan 3(kamu,masni n nisa),, maka aku tak mau lawan...akan ku tunggu bln 8 dan 9...siap la!!! haha
~masni slamat sebab dia bulan 1. (T_T)

time giliran ur bufday,, kamu macam tau2 ek aku nk balas dendam...pandai jea p masuk tido awal. Siap kunci pintu lagi. Haha
nisa selaku “warden” rumah, tentulah dia ada semua kunci bilik..yuhuuuuu!!!
gaya yg aku gunakan bukan lagi tepung gandum(kbetulan kot, tepung habis. Aku cr kat dapur takde)
aku yg tramat kreatif ni guna benda free jea...
~ AIS~
ais ketul+air ais = sejuk tahap antartik

maka malam itu,, adengan simbah menyimbah pun berlaku...ha3
apapun, sorry sesangat ek. Raya tahun sebelum2 ni kan kita dah bermaafan melalui kad Raya :)

okeylah,
masa tak mengizinkan untuk aku post entry panjang...aku harus berlalu dengan kesayuaan...sebak di dada kerana seorang lagi teman yg d sayangi sudah berteman....
sekarang berdua..pasni kamu akan bertiga plak.huhu




Antara teman lain yang melangsungkan perkhawinan di bulan Mac:-

~Farhan dan Fieza~


~Cikgu kamsiah dan Pasangan~


Eni Noraini dan Riddwan



*SeKaLung TahniaH unTuk Semua yang Slamat Membina Masjid pada Bulan ini*

23 February 2012

~This Book For Today~



ermmm... baru je slesai membaca buku ni.
start baca time masuk kje pg td. (kbetulan hr ni jadual tak pax sgt)
buku ni best,,sbb tu mau share kat sni. dan entry ni bkn utk promote atau d taja oleh sesapa...juz sharing-sharing aje... (^_^)
kbetulan masa dk check shelf buku pg tadi,, tertarik plak tgk buku ni yg dk tersengeh atas rak. buku ni bergenre "islam dan sains".(subject heading). penulisnya adalah DR.Danial Zainal Abidin, Dr Danial ni jgk adalah owner kpd sebuah klinik syifa'(rawatan cara islam).

apa yg best ttg buku ni,, sbb ia byk mengemukakan crita2 pedoman dan ilmu Al-Quran yg sentiasa mendahului zaman. Turut di sentuh,, kejadian manusia dan asal usulnya...

~marilah kita sama-sama memupuk minat membaca...tak bleh 1 buku sehari??apakata kita baca 1 buku seminggu (^_^)

10 February 2012

AlhamdulillaH

Lama dah tak update blog ni...sesungguhnya kehidupan d dunia nyata lebih penting dr alam maya.(^_^)
sbenarnya,, sibuk dgn kenduri kendara kengkawan n kenalan rapat. bukak2 diary 2012 terus d hujani dgn jemputan2 majlis sebegitu. sah-sah lah yg menjadi pendamping d saat ini adalah nasi beriani..nasi hujan panas n nasi minyak. tp nasi putih jua yg menjadi pujaan hatiku..(^_^)
selain makan2 apa saja yg disuruh makan, yg harus ada tentulah sesi fotostat snap sana sini majlis tersebut utk d jadikan kenangan abadi 20thn akan datang...ni jelah yg bisa d share (>_<)

Majlis Perkhawinan Ahmad Syazni dan Haslina





Majlis Pertunangan Yanti

~ banyak kuih muih yg tak biasa dilihat, tp kelihatan di majlis yanti. kira ni kuih tradisional orang pineng lah :)

Majlis Merisik Mira


time datang si mira tgh menyiapkan diri. xsempat ambil gambar dgn dia. emaknya adalah my opismate:)





kepada mereka semua., Selamat BerbahagiA (^____^)