29 November 2011

Kuala Sungai Pinang

Time lunch hour tadi mak angkat ku syg ajak join dia p beli ikan...igtkan p beli kat pasar... rupanya,, terus p beli dari kuala sungai. tanpa "middle person" okeh,, terus pegi deal dgn nelayan terus. dasatt2...:p

nice view di kuala sg pinang

imej penyibuk..:p



kedatangan sy xder pun di sambut oleh kompang(xde kne mengena) tp d samput oleh "hembusan bayu" n kicauan burung2...sgttt teruja!!!


nilah hasil tangkapan sy(tipu)hehe. nilah hasil tgkapan nelayan2 yg memerah keringat sjak dinihari lagi..
ni namanya udang lipan

xtahu nama ketam apa,, tp corak kat badan dia mcm bijik mata yg besar..:p


harga yg kami dapat pun sgtt lah murah,, klau kat kdai RM12 sekilo utk ketam,, kat sini baru RM7..tengQ kepada encik2 nelayan yg sgt baik :)

Salam Maal Hijrah-1433H

eyahhhhhh,(bunyi ble tarik kerusi rapat2 ke meja Pc) 
Alhamdulillah,, kte dah melangkah ke tahun baru hijraj yg ke 1433H...jadik,, stahun dah la umur kte smua bertambah...:(
sehari sbelum thn baru 2,, sy berpeluang "menjoinkan" diri ke dlm satu event "menyambut menantu" area tempat kerja. mmg best,, sbb kenduri yg bakal d adakan base on gotong royong....xder catering2 ni. maka dari A sampai Z lah we work as a teamwork!!! syukur sgt sbb lupa bawak pisau utk join,, jadi sy pg dgn tgn kosong...nape syukur?? yelah,, klau bwk pisau,, confirm kne kupas bawang..dangeorous 2.haha.




so, tuan rumah bg sy handle utk bungkus bunga telur jea lah...bunyik mcm simple prasent tense jea...tp ble tgk bilangan telur 2 nak dkat sribu..ayooooo....nahass nih!!! mujur "technition" yg ajar 2 nak2 yg simple jea...just bunjut2 kan sahaja telur2 tu ke dalam kertas n ribenkan...


Riben

telur yg kbanyakannya pecah-sila salahkan tukang yg merebusnya..:p

tadaaaaaaaaa...ciap!!!   
 wooow!!! so easy,, tp melengkung jgk tulang blakang sbb byk sgt kne buat..."buruh paksa" plak ada 3,4 org jea...:(



ni bilik pengantin,, agak simple. tp ni kira okey la,, sbb majlis besar2 n plamin cantik dah ada kat rmh pggntin pompuan...jadi kat rmh pggntin lelaki juz simple but nice..:)

tema-maroon + putih


24 November 2011

Bibliographic Control

Apa itu "Bibliographic Control"???

“The term bibliographic control refers to the operations by which recorded information is organized or arranged according to established standards and thereby made readily retrievable.” (Chan, 1994, p. 3). 

dalam bahasa mudah,,ia adalah satu proses kawalan bibliografik dengan cara pengkatalogan dan pengelasan bahan maklumat.
hari ni, kte dapat lihat bahan bibliografik bukan saja terhad kepada buku,,tapi turut melibatkan majalah, jurnal, peta, atlas dan bahan-bahan maklumat lain seperti CD-ROM dan pangkalan data.

jadi, kawalan bibliografik merangkumi proses menghurai dan memperincikan bahan-bahan bibliografi.

Buku

CD-ROM










Fungsi Bibliographic Control

i-Mengenal pasti kewujudan setiap bahan yg terdapat dlm koleksi

ii-menyenaraikan bahan mengikut piawaian dan spesifikasi yg ditetapkan

iii-menyediakan punca capaian(access point)bagi setiap bahan seperti nama pengarang, judul dan tajuk perkara ataupun subjek

iv-menyediakan kaedah bagi mencapai bahan2 dalam koleksi


22 November 2011

Lirik Lagu Aishiteru


Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…
*)
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan
reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru
Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali....

21 November 2011

The best Gift to givE...

To your Friends ~ Loyalty...



To your Enemy ~ Forgiveness...



To your Boss ~ Service



To your Child ~ a Good Example



To your Parents ~ Gratitude & Devolution


To your Mate ~ Love & Faithfulnes



ermm dalam kehidupan ni,, tentu ramai yg suka menerima,, daripada jadi "sang pemberi" yea x??
pada yg suka jadik "sang pemberi" 2,,  baguss lah...kerana,, yg memberi itu lebih baik dari yang menerima....:)

16 November 2011

when i fell in love...

I fell in love almost immediately with working in the library.  That's why I started my blog..,
When I was younger,i love to read everything I could on the topic, in the every genre of books. I'm not the genius student, by the way, i love to learn everyday...:)



15 November 2011

Rajin kah Daku??

hr ni mcm tenang n sempoii jea...really appreacite this day..
pagi2 lagi da terpacak kat opiss n buat apa yg patut,, prepare for next task...
TQ Allah,, sbb beri peluang ini..smoga hari ini lagi elok n lg baik dr sbelumnya...:)


gambar "sunrise"...pepagi lagi sy bangun...chomel!!!!haha

saje guna gambar "padi" simbol rezeki ni...:p

nak jadik rajin macam semut lah!!! :p
kerja,,,kerja,,,


My BestFrenz~ part Two

yayyaaaaaaaaaaa....

hari ni nak sambung story yg MyBestfrenz part one hari 2....jum3!!! :p


Nisa
-ni mmber sy time skol menengah.. nak dkat2 hbs ddk kat bangku skolah baru start rapat ngan dia...
-she's very understanding person..,,lagi,, dia ni Peace loving and judicial :)
-kami close dari zmn remaja n gila2 sampai la dia kawen...huhu. papepun,,TQ 4 being there wif me..okeh,,,:P
ermm...ini gambar "old school" yaaa :p
 
Ct Norida
-haaaaa ni plak mmber merangkap opismate time keje kat subang jaya dl...mmg best!!!
-very helpfull person,, byk beri tunjuk ajar pd sy...=)
-nice person,,suka bt lawak slamber yg comel:)


-Highly intellectual, independence...and excellent problem-solvers.
- kira nilah "kwn" yg plg baru yg d generate dan di "tide" kan pd thn 2010.....
untill now,,hehe


Finie
-sgtttt cun:)
-she is excellent at giving advice, and she really know how to problem solve.
-Loving and dedicated to family,she is also first on the scene when care is needed.
-kadang2 tu..she's not known for showing their feelings. she would prefer to show through deed than by word..ololo :)

kat tgh 2 pakcik bus UiTM...muka finie time ni exited leh bergambar bersama idola..haha


Nanti akan ada lagi smbungan "part three" ya....:)

14 November 2011

My BestFrenz~ part One

~ ahaaaaaaaaaaa kat sni sy nk "eloborate" one by one,, mmber2 yg still close dgn sy sjak zmn ingusan sampai lah skank..jeng jeng jeng....
jaga2 cik kiah,,hehe...
by de way,, sy mtk maaf lah klau ada yg "terkensott hati" or terseliuh ble menatapnya...
sy sedang jujur ni...huk3
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Fairuz

- simple nick name yg sy slalu pggil dia adalah "yoh" comel kan??hehe
-ermm "kawan sampai mati" nilah ayat yang plg dia ska sebut...:p
-kami knal zmn tadika lagi ni...she so swittt,, tp garang wooo(tp org len jea pnah kne marah...sy blum lg stakat ni!!!hehe)
- antara moral value n "peel" yg sy leh avaluate ttg dia adalah spt..ummmppp..apa ya,,,???
energetic,,optimistic,, she Love change.
In fact, change is essential for her to feel their best.hehe


Munie

-yg ni unik!!!! kami knal mlalui "kawan atas kawan"=bkn kawan mkn kawan eks..hehe
-she's very kind n helpfull....byk benda yg blaku dlm idup sy dua thn kbelakangan ni melibatkan pertolongan dia(Allah yg aturkan)
-she also very Strong person. For her, Family is important, and time spent together is cherished :)
Ololo.... dia suapkan bunga...baik kan??haha


Nieyah
-kami satu skolah da lama...zmn ingusan lagi,, tp xth lah naper baru close ble sama2 angkat kaki dari bangku skolah...adeiii...rugi2,,klau x leh suruh dia blanja kat kantin...hehe


-she's very Versatility!!! this is a great keyword for her,,, haha...
-communicative, and ready for fun, fun, fun....!!!!hehehe. dan de best word yg dia ska sebut:-
"kamu ingattt kamu cantek??" nges3..:p


Bed
-yuhuuuuu...nilah mmber skepala,, sebantal,, secawan...sepinggan..dan se se segalanya lah time dk kampus life dl!!! hehe

dlm byk2 gambar ni jea yg tggl...sbb yg lain "hilang" bersama lappy ku...:(

- gile2 orang nyer...gile yg agak serius..tp attractive person. "lelaki akan tgk lebih dari 2kali" btol kea?? ahaii :p
-she is often gentle and delicate... noty2 tu biasa lah jgk...:p
- she preferring to step back and analyze before moving ahead. mmg otak bijak bertindak ni..ehe,,

Kejap Rajin Kejap Malas...

~ hari ni sy nak wat cataloging buku2 "bahasa melayu" hmm...kbanyakannya xder dlm LOC(Library of Congress online),,jd terpaksa lah sy merajinkan dr refer manual buku LCC..hmm berpinar2 jgk bijik mata...sadiss!!!!

ini lah "manual" yg digunakan utk mencari Subject Heading..tebal kan buku ni??  huaaaaaaaa:(

 
baru buat 3 buah buku,, sy dah xder mud...owhh encik "mood" kenapa lah cpatt sgtt hilang...hmmmmm

~Myself

My childhood full wif joys and colors...my close friend is "my diary". Usually my diary is just a record of what I have done that day. It’s not so much about my feelings. I don’t really like talking about my feelings, because most of the time I am confused about what exactly I am feeling.heheeee.

~gambar xde kaitan...tp mcm rupa hati yg sedang d sakiti kan?? :p