7 February 2015

Tahun 2014 yang di Tinggalkan Sepi



Huih...daripada minyak naik, sampai la minyak dah turun..masih tak ber update ini blog ya..kaku je entry tu berkurun. tuan dia ada lagi ke takde ni?
~ok, ni mesti kata2 para silent reader blog ni kan? Mengomel dlm hati..hehe
Len kali kalau rinduee bagitahuu..habaqq...(tetiba). Kalau tak rindue pun takpa. sobss

Ada la adaaa..kita ada, dan kita sihat. Cuma kesempatan yg takde utk update. Nak update kena menulis kan? Nak menulis kena rileks dan tenang kan?kalau gopoh gapah sambil duk masak..sambil duk sidai baju kat ampaian..mmg xkan jadikk bakk hang :p

I’m try so hard utk spend masa jugak at least... di ulangi..at least seminggu skali...tapi tak boleh!! Okeylah..sebulan skali??? Punnn tak boleh!!!! Hahaha
Okey..ceritera dia memang tak boleh. Loser betol kan. Macam mana lah zaman skolah dl boleh ja tulis dalam buku hobi saya mengumpul setem...lani nak tgk buku setem pun tak sempat lorhhh :p
Baru ja nak tulis tajuk...sayup2 kedengaran:
~ yang..abang rasa nak makan nasi goreng la..buat sat yang.
HOkeyyyy...
~yang, dahaga ni. Buat milo ais yang...
Hokeyyyyy..
~yang..mai tengok abang duk mandikan kucing ni, dia cakar abg yang...
Hokeyyyyyy
~Ayang borink la duk rumah, jum pegi jenjalan round island yang..
Hokeyyyyyyyyy...(terpaksa ikut kang majuk plak org tua tu.walaupun dah borink tahap tenuk dah tgk pulau ni)

So time bila nya nak update blog? Lagi plak skarang ni weekend jadual pax dengan meniaga dan hadiri kuliah agama. Sat kuliah di penang, sat kuliah di kedah. Penang – Kedah dah macam sebelah menyebelah je. Travel je kje..so no wonder lah tulang belakang semua dah sakit2.. Takpa, kita berpenat jelah kat dunia ni, Akhirat kita berehat okey (T_T)

Dulu masa balik Umrah, punyalah berkobar-kobar nak share story kat sana..nak bg tips2 berguna utk para jemaah dr Malaysia yg baru nak pi..seriusly,, memang berkobar-kobar. Draft dalam kepala mmg duk ada dah..tapi nak realisasikan di blog je sukar..last2 idea tu luput di tiup angin..sedih btol la,, so LOSER


RINDUEEEE


Hujung tahun lepas, my husband dan aku buat misi bantuan mangsa banjir di kuala krai..teringin nak kongsi semua moment tu, idea dan gambar banyak, tapi tulah..rasa tak sampai hati plak nak share. Ntah lah,, terlalu sedih..sampai lani duk terbayang lagi kesusahan mereka. Kalau ramai yg duk kutuk kata mereka rude lah..tak tau bersyukur lah..marah-marah sukarelawan yg pi tengok lah..okey kat sini saya nak back up sikit ya. Boleh tak kita tafsirkan mangsa yang berada dalam keadaan daif tu adalah kita??? Di mana situasi nya:

  1. -          diorg memang berasal dari org susah yg btol2 susah..
  2. -          diorang dari level education yg rendah.
  3. -          diorang dah jadi sehelai sepinggang sebab rumah dan harta benda hanyut
  4. -          diorang harapkan bantuan cepat, tapi bantuan smpai lambat sgt3
  5. -          diorang dalam keadaan trauma..sedih dan kecewa
  6. -          diorang tak tau nak sandarkan kepala kat bahu sapa saat semua ni berlaku sekelip mata ja
  7. -          diorang sangat tertekan sebab RUMAH diorang dah musnah..hilang..lenyap..rumah tu kan keperluan asas, buntu tau kalau benda asas takde. Tu belum bcakap pasal air..letrik semua tu. 



Daripada situasi diatas tu, kita pejam mata sat dan bayangkan benda tu berlaku kat kita.. ermmm..boleh lagi ke kita nak ceria..nak huhaa huhaa bila orang datang tengok tapak rumah atau sisa2 kayu, dan tangga yg tinggal??..lagi2 kalau org mai tengok ja takde tolong pape..boleh ke kita buat muka cool..muka ceria..muka happy..?? mungkin ada yang boleh, tapi KURANG. Yang boleh buat akhlak terpuji tu adalah orang2 yang mempunyai tahap keredhaan yg tinggi..sgt solute pakcik makcik yg boleh tenang ja dengan musibah ni. Diorang sgt kuat dan tabah. Kerohanian diorng kental..takde cacat cela. Tujelah yg aku boleh kata. (sambil kesat air mata) 


Okeylah, nak buat announcement boleh??
~pada sapa-sapa yang berada area sungai petani atau penang marilah lawat kedai kita niii. Kat Taman Ria Indah, Sungai Petani kedah. atau di Taman Pekaka sungai Dua, Penang. Nak membeli boleh..nak jadi agent droopship pun bolehhhhh.. tahun 2015 ni ekonomi bahaya sikit..GST dah nak mai..mesti gaji tak cukup, so harusss cari jalan lain untuk maju dan Berjaya. Any info, email sini ya. Nnti kita bg alamat kedai atau number wassup :)
Email: wnwa3003@gmail.com