13 November 2013

BACALAH

Masalah orang Islam ialah,
mencari ilmu untuk dapat kelulusan,
untuk dapat pekerjaan.

Selepas mendapatkannya,
mereka berhenti membaca buku.
Hilang minat dalam membaca dan mencari ilmu.


Apasalahnya anda cari ruang di hujung mggu utk membaca?
ya, saya akaui..dl sy pun malas juga...nampak buku pun buat2 tak nampak..padahal bila teliti isi kandungan buku2 ilmiah,,mmg sgt awesome...sgt bernilai..dan sgt mengujakan.  para remaja sibuk dgn buku komik dan novel cinta saja,smpai hati jadi lara...

Adik2, carilah masa utk menimba ilmu..kamu takkan rugi. malah minda lebih open dan lebih berilmu. PERCAYALAH :)


10 June 2013

Checklist barang keperluan untuk menunaikan Umrah



Assalamualikum…

Lama nya tak menulis. Tangan mmg duk gatal jea utk menulis, tapi masa terluang yg ada sgt terhad. Kekadang rasa hairan bila ada orang  yang slalu sebut perkataan “bowring”…borink, bosan…boringgggggg…dan yg seangkatan dengannya. Bg saya, takde masa dan tak cukup masa adalah,, terlebih masa mmg tak pernah. 
kerana, Masa tu lagi berharga drp emas. Pnah jugak terasa nak p “Beli” masa kat kedai (ada jual masa tak??? Nak 10jam) huhu

Okeyh, utk tak membuang masa, disini saya nak berkongsi senarai barang keperluan anda yang nak p menunaikan umrah. Terbahagi kepada dua, lelaki n wanita. 


BARANG KEPERLUAN BAGI JEMAAH WANITA, UNTUK DUA MINGGU TEMPOH UMRAH

~Beg Kecil~
  1. Berus gigi dan ubat gigi
  2. Pencuci muka
  3. Tuala kecil
  4. Baju pakai (set pakaian)
  5. Stoking kaki dan sarung tangan
  6. Pantyliner
  7. Telekung
  8. Ubat-ubatan (ubat demam, ubat batuk, ubat cirit)
  9. Beg plastic (utk baju kotor)

~Beg Besar~
  1. Telekung
  2. Baju pakai (set pakaian)
  3. Stoking kaki n sarung tangan
  4. Mini tudung
  5. Tuala mandi
  6. Pakaian tidur
  7. Sikat
  8. Sabun dan shampoo
  9. Hanger baju
  10. Tisu
  11. Lotion
  12. Lip gloss
  13. Pemotong kuku
  14. Pin baju
  15. Selipar
  16. Beg selipar, utk bawa ke dalam masjid
  17. Kunci beg
  18. Charger hand phone dan kamera
  19. Soket universal

BARANG KEPERLUAN BAGI JEMAAH LELAKI, UNTUK DUA MINGGU TEMPOH UMRAH

~Beg Kecil~
  1. Berus dan ubat gigi
  2. Tuala kecil
  3. Pakaian luar dan dalam
  4. Stoking
  5. Ubat-ubatan
  6. Beg plastic utk baju kotor

~Beg Besar~
  1. Pakaian ihram
  2. Tali pinggang ihram
  3. Kopiah
  4. Baju (set pakaian seperti baju, seluar atau jubah yg sesuai utk ke masjid dan utk ziarah)
  5. Baju pagoda
  6. Tuala mandi
  7. Sikat
  8. Pakaian tidur
  9. Sabun mandi dan shampoo
  10. Hanger baju
  11. Gunting kecil dan pemotong kuku( nak pi beli sana pun xpe)
  12. Selipar & beg selipar (sebab nak usung selipar masuk masjid)
  13. Charger
  14. Soket universal


Diharap checklist ni memberi manfaat buat anda. Kepada yang nak p menunaikan umrah tu, saya ucapkan SELAMAT MENUNAIKAN UMRAH. *SENYUM*

~ buku nota kecil pun elok jgk d bawa bersama.. segala point penting list ja dalam tu..huhu

buku nota yang slalu saya bawa...anda beli la buku nota yang nampak dewasa sikit :)


18 March 2013

~Febuari yang Penuh Makna~



TQ Allah..

kerana menghadirkan insan-insan yang baik di sisiku..
tahun 2013 memberi banyak makna bahagia..semoga semuanya akan berkekalan dan lebih banyak lagi ruang bahagia akan tercipta..:)
ok,,kat bawah ni entry utk whole bulan febuari..chop3!!!! sekarang kan bulan Mac??? malas jawab.****silent***hehehe

15hb Feb 2013
~ Top management buat simple meeting di D' Feringhi, Pulau Pinang. Menginap di Villa yang tersergam indah atas bukit Teluk Bahang..Alhamdulillah, merasa jgk duduk Villa. walaupun hanya 2hari 1malam..itu pun utk perah otak berfikirrr..huhu. 
ruangan ni dalam level 3 klau tak silap..3pasu tu dipenuhi oleh orkid. i luv orkid :)

time ni mundar mandir pilih bilik mana nk letak barang2...this villa have 8 bedroom!!!

ruang santai paling bawah

16hb Feb 2013
 ~Sabtu pagi, ada simple meeting..dari jam 8.00pg sampai la masuk waktu Zohor. 
teman baikku..slalu kena bawak dia ni..hehe

bilik meeting yg super duper sejukk..tahap dewa sejuk :p

bila tak tahan sejuk n mengantuk,,kami lepak sini..:)

ni ruangan santai..jum pesan kopi O..:p


Malam tu, dah start packing barang utk balik ke sungai petani..sepatutnya must stay for next conservation utk hari ahad...tp TERPAKSA balik, untuk prepare apa yang patut for the next “kenduri Kesyukuran”




17hb Feb 2013
~Beli barang-barang sikit..segala mak nenek doorgift, kotak..dan paperbag. Seronok sangat boleh lepaskan kerinduan pada segala jenis riben, bunga, pembalut, yang cute miut tu... Nah!!!! ni hasilnya..hukhuk :p
ini handmade yea..hehe

about 200pcs yg handmade..lepas tu beli kt kedai sbb tak larat.
yang ni bunga telur cap kedai..:)


18hb Feb until 20hb Feb 2013
~ Pergi kerja seperti biasa...
~Buat simple meeting wif my staff untuk tugasan yang perlu diorang buat sepanjang dua hari saya bercuti.. Diulangi...”Dua Hari” Wut???? Dua Hari???? Ya. Hanya dua hari..tak mau tamak-tamak sgt. Cuti harus di simpan hokey :p
orang rajin masuk opisss :p


21hb Feb 2013
~dah cutisssssss!!!! time nilah segala persiapan nak kena buat. Deal dengan org tu, deal dgn org ni.. talifon si A, talifon si B.. dan semua org yang harus di talifon dan boleh di talifon,,semua sy talifon. mood: kelam kabut jgk la. Walaupun checklist panjang berjela dah di buat :(

22hb Feb 2013
~time to packing... packing....dan packing. Penat “toksah” habaq la..(baca nada utara ye.hehe)
Mmg penat. Tulang belakang rasa macam mengerekot..:(

paperbag..ratus ratusan


dalam paperbag ni ada bunga telur..bahulu,,dan kismis :)

bawah meja+atas meja. hopefully cukup utk semua tetamu :)
 
 
23hb Feb 2013 bersamaan 12 Rabiul Akhir..
~Nerbesss!!!! bukan pasal ape..takut makanan sikit, tetamu ramai..atau tetamu sikit..makanan “ramai”..nanti tak habis byk..macam mana????ok takpa. Boleh tapau/bungkus bawak balik...kan3:)
~Abang Syihab yang di war-warkan hilang tanpa jejak pun hader..TQ pada blog ni sbb mengembalikan abg syihab.hehe
~Alhamdulillah, majlis lancar..umpama trafik lancar di Kuala Lumpur bila musim raya...smooth je. Tetamu mencurah-curah lepas zohor..until magrib. Seronok layan tetamu yang macam2 kerenah. Yang sesat ada..yang kena pegi rescue pun ada..yang kena call banyak kali sampai bateri hset low pun haderr...apepun,,korang mmg terbaik la..sampai jgk!!!!!
~Alhamdulillah..semua OKEY (^______^)

kengkawannn

tukang make-up dan tukang pemakai inai last minute.TQ!!!!

pakar runding inai di jari..hehe

kesayanganku...:p


24hb Feb 2013
~pergi jumpa keluarga angkat semua. Byk ucapan tahniah yang kami dapat.. Hadiah pun byk!! tak tahu la berapa keturunan baru habis bukak hadiah(ok tipu, jgn percaya) :p



25hb Feb 2013
~pergi kerja seperti biasa..semua officemate terkejut. Apaaaaa??? datang kerja dah?? iyeaaaaaa. I'm “workholic” kan. Dua-dua gile kerja. Hasben n wife. Tapi gaji sikit macam tu jgk kan..hehehe
~waktu lunch, terus pecut pergi kedai. Nama kedai: Village Island..fuh, damai je bunyi nama kedai ni kan. Ini adalah kedai bunga...after choose deep pink rose, terus cakap kat amoi tu..”i nak u combine kan roses n coklat ya” kalau boleh, u bagi nampak “wild” sikit la...coz i mau bagi sama orang manyak kuat maaaa...muka manyak garang wooo..hehe(sambil tergelak kecil: pandai gak haku cakap slang amoii)
she's said: ooo..haaa..u manyak bagus lo..mau bagi sama hasben u aaaa...brapa lama u kawen maa??
me: tak cakap banyak, senyum..dan tunjuk inai yg still merah di jari..:)
untie amoi tu kata, gubahan ni di beri nama: Jangan Lupakan Daku..:)

ilham dari sy sendiri..tp untie amoi yg buat.hehe



~next, pergi beli kek. Sebab dah petang, choice dah tak byk. Juz ada kek coklat dan kek pandan. disebabkan pakai baju warna pile green hari tu,,terus ambik kek pandan..match dgn baju.haha
de last pieces of cake..Alhamdulillah,,mujur SEDAP :)


~bila dah dpt semua item yg di hajati..terus pecut pegi rumah mak angkat. Owhhh maksu,, u ar my herow!!! maksu dan paksu sepakat nak buat mee udang dan ayam panggang.
~it's already 6.00pm..bufday boy nak dtg 8.00pm. Sempat kea????????huwaaaaaa
~after isyak, he's arrive. Sampai-sampai, terus sibok je nak chek bonet kereta kita. So,, kantoi la ada bunga n coklat dalam tu..tak dapek nak nolong. Surprise tak jadi.sobsob
~bawak pergi rumah maksu..kononnya maksu panggil nak bsembang sebab lama tak datang kan...
~masuk rumah maksu, hah..terus dapat semeja makanan sodap. Berbaloi-baloi. Kalau celebrate kat kedai, confirm RM200, ke 300 terbang...kan3. 
mee udang..home made :)

ayam panggang versi perak+penang. sedap sgt3
by de way,,TQ maksu. Sbb sudi masak utk mr. boboboyyy. Sayangggggg maksu :)

ucapan bufday utk suami (^__*)
SELAMAT HARI LAHIR  my "Hasben"..
Insan yang penuh dengan kasih sayang..♥
Buatmu suami tercinta,Doa ku tujukan khas buatmu tika bersujud agar kehidupan kita sentiasa dirahmati dan dilindungi Allah SWT.. semoga hidupmu di berkati Allah, di panjangkan umur, dimurahkan dengan rezeki yang BERKAT dan diberikan kesihatan yang baik untuk sama-sama melakukan ibadah dan menikmati dunia ini..:)
 
Pesanan ikhlas utk adik-adik di luar sana~BERCINTALAH SELEPAS NIKAH (^_^)