8 June 2012

aku dan kamu

“Kita kena ingat, cinta bukan pada ‘couple’. Cinta juga bukan pada ‘I love you’....


adik-adik...bercinta lah kerana Allah..yakinlah utk setiap yg berlaku... DiA mahukan kita pilih jalan terbaik.
yang pasti, dapatkan restu orang kedua orang tua...dan jgn berhenti untuk bertawakal kpd Allah, utk setiap pilihan yg kita buat...:)

Falsafah perkahwinan menurut Islam 

Di dalam al-Quran dijelaskan bahawa tujuan pernikahan adalah untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagiaan, sebagaimana firman Allah yang bermaksud: 

"Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah itu bahawa Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup agar kamu mendapatkan ketenangan/kebahagiaan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan di antara kamu berdua mawaddah dan rahmah." (Surah al-Rum, ayat 21) 

Alam ini terasa indah kerana Allah menciptakannya berpasang-pasangan. Ada siang, ada pula malam. Ada tempat yang subur, ada pula yang tandus. Ada gunung-ganang yang tinggi tapi ada juga lembah dan lurah yang dalam. Ada lelaki dan ada pula perempuan....betul kan??  (^_^)



isk..apesal dua tiga menjak ni jiwa rasa lembut?? nak menerima kehadiran seseorang ke??
hati yg keras dah mula kecairan ek???
~malas jawab blh tak?? huhu

tunggulah entry lain...dimana saya akan share dgn anda semua....apa yg perlu anda hadapi, mental...fizikal..dan kewangan,, utk hadapi sesuatu yg dinamakan "pErkHawinaN"

jeng jeng jenggggg :)